niedziela, 9 października 2016

Etoksykina - prawda naukowa i prawda medialna.

Recenzując film "Cała prawda o rybach" nieświadomie stanąłem po stronie krytyków dodawania eksytokiny do paszy ryb, nie wchodząc w szczegóły dotyczące wyników badań naukowych.

Dziś chciałbym podzielić się wybranymi cytatami z raportu EFSA (European Food Safety Authority)

Zgodnie z danymi z "Safety and efficacy of ethoxyquin [.. ]for all animal species" podstawowym zastosowaniem substancji jest zapobieganie utlenianiu tłuszczów. Z pozytywnych skutków na organizm wymieniono zwiększenie poziomu aksyontydantów i zwiększenie transkrypcji niektórych enzymów (GSTs, NADPH, NQO) oraz wzrost syntezy glutationu.

W części toskykologicznej raportu podano informację, że dawka śmiertelna LD50 (50% obiektów umiera po podaniu tej dawki) została określona dla szczurów na 1,6g - 2g na kg masy ciała, przy czym uszkodzeniu ulegały przede wszystkim komórki wątroby i nerkek.

Poziom NOAEL (brak negatywnych skutków) został określony na 2mg/ kg u psów i 20mg/kg dla szczurów.  Szczegółowych badań rakotwórczych nie przeprowadzono. Dla p-Phenetidine (pochodna) dawka śmiertelna to 580mg/kg.

Porównując mięso ryb karmionych 12 tygodni paszą z dodatkiem etoksykiny wykryto 14 substancji pochodzących od eksytokiny. DW badaniach na rybach nie stwierdzono wpływu na śmiertelność, za to stwierdzono obniżony poziom działania antybakteryjnego krwi oraz pyknozję (skurczenie jądra komórkowego) komórek wątroby.

Komisja FEEDAP zwróciła uwagę na fakt, że dostarczone badania nie dają informacji o pozostałościach eksytokiny i w związku z tym nie jest w stanie określić obecnie ekspozycji konsumenta na tą substancję i jej pochodne, nie jest w stanie określić maksymalnej dozwolonej dziennej dawki (ADI). W dziale "Safety for user" znajduje się niepokojąca uwaga "Full reports for most of the studies are not available, sugerująca niedostateczne dane przedstawione komisji.

Podsumowanie raportu głosi, że eksytokina nie jest rakotwórcza, genotoksyczna ani nie powoduje negatywnego wpływu na środowisko. W mojej opinii jest to opinia zbyt krótka biorąc pod uwagę wcześniej cytowane badania, tudzież ich brak.

Źródło:
"Safety and efficacy of ethoxyquin (6-ethoxy-1,2-dihydro-2,2,4-trimethylquinoline) for all animal species". EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP)

niedziela, 2 października 2016

Neti Aneti - wybór odcinków (5)

Od ostatniej listy odcinków Patryka minęło sporo czasu, więc lista jest długa.
Poniżej tytuły wraz ze skróconymi opisami. Nie ze wszystkimi wnioskami Patryka się zgadzam (np w kwestii glutaminianu), ale polecam jako uzupełnienie wiedzy.

Kurczaki faszerowane hormonami - dzieci szybko rosną, a mężczyźni niewieścieją? 
W tym odcinku Patryk omawia związki które mogą być zawarte w mięsie i ich wpływ na nasz organizm. Zwraca uwagę na to że hormony białkowe (np hormon wzrostu) są trawione w przewodzie pokarmowym, więc nie powinny mieć wpływu na nasze zdrowie, natomiast hormony stereoidowe w tym estrogeny jak najbardziej mogą mieć wpływ na nasze zdrowie.

Tłuszcze nasycone są złe? Obalamy mity. Masło i olej kokosowy.
Kolejny odcinek na polu niekończącej się wojny między masłem i margaryną. Patryk zwraca uwagę, że krótko i średniookresowe nasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a długookresowe mogą być przede wszystkim powodem niestrawności, zaś ich rola w powstaniu chorób, w tym miażdżycy jest mniejsza niż się powszechnie sądzi.

Cukier: biały, brązowy, trzcinowy. Który jest "najzdrowszy"? Melasa i syrop klonowy.
Na to pytanie Patryk udziela prostej odpowiedzi. Każdy typ cukru zawiera przede wszystkim sacharozę, więc jest tak samo niezdrowy a domieszki innych substancji są zbyt małe aby to zmienić. Ewentualną alternatywę mogą stanowić: melasa (40% sacharozy) i syrop klonowy (60% sacharozy) - ze względu na obecne związki mineraln.
Glutaminia sodu (MSG, E621). Szkodliwy czy nieszkodliwy
Odcinek poświęcony jednemu z moich ulubionych tematów jakim jest glutaminian sodu. Patryk zwraca uwagę na to że glutaminian jest składnikiem występującym również naturalnie w żywności i jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie zgadza się również z koncepcją glutaminianu jako ekscytotoksyny, wskazując że do wystąpienia tego zjawiska konieczne są również inne przesłanki. Zgadza się natomiast z wpływem na otyłość poprzez poprawianie smaku niezdrowej żywności i na zwiększenie otyłości.

Alergia czy nietolerancja pokarmowa
Obie dają takie same rezultaty, ale alergia szybko, nietolerancja, często dwa dni później. Omówione są testy na nietolerancję pokarmową, wraz z informacją, że wykrywają one tylko nietolerancję związaną z układem immunologicznym co stanowi 40% wszystkich nietolerancji (Przykład nietolerancji histaminy jako niedobór diaminooksydazy). Testy prowokacyjne i eliminacyjne - najtańsza i najskuteczniejsza metoda.

Jajka. Ile można zjeść. Czy można zjeść surowe. Czy sparzenie zabija Salmonellę.
Bakterie znajdujące się w surowych jajkach - dlaczego nie powinniśmy jeść surowych. Ile jajek można zjeść tygodniowo?

Jedzenie z grilla. Zdrowsze od smażonego?
Jakie substancje szkodliwe i mutagenne powstają w czasie grilowania lub smażenia mięsa. Jak ograniczyć tworzenie toksycznych związków w czasie grilowania. Mięso z grila zawiera mniej tłuszczu, ale więcej składników szkodliwych, które wytworzyły się w czasie smażenia. Patryk na pytanie w tytule udziela przewrotnej odpowiedzi -  najzdrowsze jest mięso gotowane.

Fluor w pożywieniu i pastach do zębów. Czy stwarza prawdziwe zagrożenie.
Fluor jako substancja toksyczna. Fluor obecny w pożywieniu - herbacie, rybach i wodzie z kranów. Niewielka różnica pomiędzy dawką leczniczą a trującą.

Czy fruktoza w owocach jest szkodliwa.
Kolejny odcinek o szkodliwości fruktozy. Każda fruktoza jest szkodliwa, więc fruktoza w owocach również jest szkodliwa. W owocach efekt ten jest mniejszy ze względu np. na obecność błonnika i innych pożądanych składników, więc Patryk nie zaleca rezygnacji z owoców.

Poprzednie omówienie odcinków znajduje się pod linkiem.