niedziela, 13 listopada 2016

Tłuszcz - szkodzi czy leczy?

Przeglądając informacje w internecie, jak pomóc za pomocą diety w przypadku konkretnych problemów zdrowotnych można znaleźć sprzeczne informacje na temat tego czy dana substancja jest korzystna czy szkodliwa. Poniżej przykład dotyczący tłuszczy.

W  internecie można spotkać pozornie dwie sprzeczne diety, mające pomóc chorym na cukrzycę i nadciśnienie. Pierwsza z nich to dieta z zerową lub b. niską obecnością węglowodanów i dużą ilością tłuszczy. Autor wystąpienia wskazuje na przypadek medyczny w którym taka dieta spowodowała cofnięcie się cukrzycy, wyrównanie tłuszczy - poprzez wprowadzenie organizmu w stan ketozy. W stanie tym organizm przestawia się ze spalania węglowodanów na spalanie tłuszczy jako głównego paliwa energetycznego. Tłuszcze ponadto nie powodują wzrostu stężenia glukozy we krwi.

Druga dieta polega na eliminacji mięsa i tłuszczy, koncentrując się na nieprzetworzonych węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym. Autor wystąpienia na youtube proponował usunięcie tłuszczy z diety, wskazując na tłuszcz jako substancję upośledzającą wchłanianie glukozy do komórek. Również w tym przypadku powoływano się na przypadki kiedy tego typu dieta pomogła w walce z cukrzycą i nadciśnieniem.

Podobnych przypadków w których lekarze czy specjaliści uważają daną substancję za szkodliwą lub zdrową, można mnożyć. Aby dojść do prawdy należy wgłębić się w szczegóły. W przypadku tłuszczy chodzi albo o osiągnięcie stanu w którym organizm sam będzie w stanie uporać się z nadmiarem tłuszczu, albo o jego ograniczenie w diecie. Ograniczamy węglowodany, których nadmiar również powoduje powstawanie tkanki tłuszczowej lub ograniczamy tłuszcze bezpośrednio - dwie pozornie sprzeczne diety mogą prowadzić przez różne mechanizmy do tego samego celu.

Należy również zadać sobie pytanie jakie konkretnie tłuszcze należy spożywać a jakie ograniczyć? Zarówno oliwa z diety śródziemnomorskiej jak i przypalony tłuszcz z boczku można liczyć jako tłuszcze. Omega 3 to kwas tłuszczowy, kwas stearynowy również. Czy w diecie A lub B osoba przekracza limit kalorii? Jeżeli je głównie węglowodany to czy są to węglowodany o wysokim, czy niskim indeksie glikemicznym? Z czym w daniu tłuszcze są łączone - niektóre witaminy i substancje rozpuszczają się tylko w tłuszczach.

Przypadek ten pokazuje, że nie można skupiać się tylko na hasłach nie wchodząc w szczegóły diety oraz bez zrozumienia dokładnie mechanizmów działania. Dopiero wówczas możemy dobrać dietę pod swój indywidualny stan zdrowia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz